Palvelut

Onko koirasi alkanut käyttäytyä ongelmallisesti? Haluatko tarjota uudelle pennulle mahdollisemman hyvän alun? Onko sinulle tulossa kodinvaihtaja tai rescue-koira ja haluat valmistautua siihen hyvin? Vaikka sinulla on kokemusta koirista jo ennestään, voi olla järkevää palkata ammattilainen, jonka kanssa voit valmistautua tulevaan ja joka tukee sinua alkuvaiheessa. 

On tärkeää valita sen tyyppinen koira, joka sopii juuri sinulle. Pennun pitää totutella ihmisten kanssa elämiseen ja sosiaalistaa turvallisesti kaikkeen, mitä se tulee elämänsä aikana kohtaamaan, myös yksinoloon. 

Kodin vaihtaminen on koiralle iso asia. Kotia vaihtaessa on hyvä varautua hyvinkin pitkään sopeutumisvaiheiseen. Koirat ovat aina yksilöitä, ja ne sopeutuvat ja tottuvat uusiin asioihin omaan tahtiinsa. Autan sinua antamalla yksilöllistä tukea niin pitkään kuin on tarpeen.

Käytösneuvonta

Käytösneuvonta voi olla tarpeen, kun jokin ongelma on jo ilmennyt. Kyseessä voi olla koiran yksinolohaasteet, reaktiivisuus (esimerkiksi ns. remmirähjääminen), aggressio koiria tai ihmisiä kohtaan, resurssivahtiminen tai hihnassa vetäminen ja sisäsiisteysongelmat. Joskus ongelmat ilmenevät monella tavalla samaan aikaan. Käytösneuvonnassa perehdytään aluksi koiran kokonaishyvinvointiin ja tunnetiloihin. Sen jälkeen valmennuksessa tehdään koulutussuunnitelma, jonka toteuttaminen aloitetaan kanssani. Joskus haasteet ratkeavat nopeasti ja joskus niissä kestää. Etenemme koiran ehdoilla.

Huom! Jos koiran käytös muuttuu äkillisesti, suosittelen ensisijaisesti tarkistamaan, ettei kyseessä ole kiputila tai muu lääketieteellinen ongelma. Olethan yhteydessä eläinlääkäriin.

Pentuneuvonta

Koira on erilainen otus kuin ihminen. Siitä voi hyvinkin tulla ihmisen paras ystävä, ja usein tuleekin, mutta ei kannata uskoa, että pelkkä maalaisjärki riittää selviytymään ihan kaikesta, mitä pennun kanssa voi ilmetä. 

Pennulle pitää pienestä pitäen opettaa, millainen ihmisen maailma on ja mitä pennulta odotetaan. Suurin osa uusista koiranomistajista tuskailee sisäsiisteyden kanssa; kukaan ei halua koiraa, joka pissaa ja kakkaa sisälle. Koirat ovat kuitenkin siistejä eläimiä ja pyrkivät itse tekemään tarpeensa muualle kuin kotiin (yleensä). Sisäsiisteys tulee siis aikanaan ja sitä voi ja kannattaakin harjoitella. On kuitenkin isompia asioita, joita koira ei opi ilman omistajan määrätietoista tukea.

Pentua pitää totutella turvallisesti kaikkiin niihin asioihin, joihin haluaa sen jatkossa suhtautuvan rauhallisesti. Totuttelua vaativat esimerkiksi kaikenlaiset ihmiset, eläimet, ajoneuvot, yksinolo jne. Pennulle pitää myös opettaa, mitä siltä odotetaan. Hyppiminen on luonnollista koiralle, kun se haluaa tervehtiä. Niin on myös kerjääminen, varastaminen, haukkuminen, jahtaaminen ja kaivaminen, mutta näitä asioita harva ihminen arvostaa. Koiralle pitää opettaa vaihtoehtoisia toimintamalleja, jotka ovat kannattavampia kuin se, mitä se muuten tekisi. Kaikki tämä on hyvä opettaa niin, että koiran luottamus omistajaan säilyy. No, miten tämä tehdään? 

Omassa pentuneuvonnassani tarjoan ratkaisuja juuri tähän tarpeeseen. Harvalla ryhmäpentukurssilla käydään näitä perusasioita läpi, eikä kouluttajan aika riitä perehtymään jokaisen oppilaan ainutlaatuiseen tilanteeseen. Tarjoamani pentuneuvonta sen sijaan räätälöidään juuri teidän perheenne tarpeiden mukaiseksi.

Pentuneuvontaan voi myös halutessasi kuulua koiran valinta. On nimittäin tärkeä valita sellainen koira, jonka kanssa haluaa elää seuraavat kymmenen vuotta tai jopa kauemmin. Monella omistajalla on jo kokemusta koirista, ja he ovatkin onnistuneet kouluttamaan edellisistä koirista yhteiskuntakelpoisia yksilöitä tietämättä kouluttamisesta sen enempää. Näitä onnekkaita ihmisiä on olemassa, mutta kyse on valitettavan usein juuri onnesta. Älä jätä tärkeän suhteen rakentamista onnen varaan.

Kodinvaihtaja­koiran adoptio­neuvonta

Kodinvaihtajan adoptoiminen on todella suosittua nykyään. Ajatus houkuttelee ihmisiä monesta syystä: koira on usein valmiiksi sisäsiisti, sen luonne on valmiimpi, se on ehkä valmiiksi koulutettu tai tottunut asioihin ja kodin tarjoaminen koetaan hyväksi teoksi.

Vaikka tietäisit paljon koiran entisestä elämästä ja olisit päässyt tutustumaan siihen jo ennen kodinvaihtoa, on syytä varautua siihen, että mahdollisesti olet ostanut ”sian säkissä”. Muutos ja ihan pelkkä muutto on koirille todella iso asia. Vaikka mitään traumoja tai pahoja kokemuksia ei koiralla olisikaan ollut, kodinvaihdon tuoma elämänmuutos vaikuttaa jokaiseen koiraan. Vaikutukset ja niiden kesto sekä sopeutumiseen kuluva aika ovat yksilöllisiä. Todellisuudessa moni luopuu koirastaan jostain painavasta syystä, yleensä käytösongelman vuoksi. Uuden omistajan on oltava valmis ottamaan kaikki tämä vastaan ja samalla itse sopeuduttava uuteen perheenjäseneen.

Tarjoamani kodinvaihtajan neuvontapaketti auttaa ja tukee omistajia valintaprosessista koiran saapumiseen ja sopeutumiseen saakka, aina kuitenkin sinun ja koiran tarpeet edellä.

Rescue-koiran adoptio­neuvonta

Moni haluaa pelastaa koiria tarhoilta ympäri maailmaa. Saatat olla onnekas ja saada rescue-yhdistyksen kautta jonkun todella upean yksilön, joka sopeutuu uuteen elämäänsä lähes välittömästi. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että matka ja muutos vaativat koiralta pitkän sopeutumisajan ja paljon panostusta uudelta perheeltä.

Rescue-koira on usein asunut tarhalla ja ehkä myös lentänyt Suomeen. Koira on hämmentynyt ja varmasti peloissaan lentomatkan jälkeen. Sopeutuminen saattaa kestää viikkoja. Rescue-yhdistykset antavat usein hyviä neuvoja uudelle omistajalle koiran saapuessa. Lisäarvoa rescue-koiran valmennuksesta tulee siitä, että yhdessä tutustutaan koiraan ja räätälöidään koulutussuunnitelma juuri kyseisen koiran ja uuden perheen näköiseksi. Kaikki koirat ovat yksilöitä.

Rescue-koiran valmennuspaketti on tarkoitettu tukemaan uutta omistajaa alkuaikoina, mielellään jopa ennen koiran saapumista. Vaikka omistajalla olisi paljon kokemusta koirista ja jopa rescue-koirista, kaikkea ei tarvitse tehdä tai osata itse. Koulutettujen ammattilaisten tuki voi olla kullanarvoista.

Valmennus verkossa

Periaatteessa valmennukset on suositeltavaa tehdä koiran omassa ympäristössä mutta jotkut valmennusasiat voi hyvin käsitellä myös verkkotapaamisella. Ota yhteyttä, jos asut muualla kuin Uudellamaalla tai jos muista syystä mieluummin tapaat verkossa.

Treeniohjeiden antaminen

Perehdyn aina koiran kokonaistilanteeseen ennen kuin annan koulutusohjeita. Väärät ohjeet saattavat jopa pahentaa ongelmaa. Kaikki koirat eivät suinkaan ole samanlaisia, vaikka ulospäin näkyvä käytös näyttäisi samalta. Käytöksen takana voi olla monta eri tunnetilaa ja monta eri syytä, jotka on olennaisia selvittää ongelman ratkaisemiseksi. 

Koulutetun kouluttajan palkkaaminen on monessa mielessä kannattava investointi. Joskus jopa yksi neuvontakerta riittää. Ota rohkeasti yhteyttä!

Instagram-tililläni (@koirakonsultti_linanikula) julkaisen yleisiä neuvoja sekä vinkkejä ja linkkaan myös kollegojen postauksia. Siellä kerään myös asiakkaiden antamaa palautetta ja esittelen koiria, joiden kanssa olen työskennellyt. Tule mukaan seuraamaan!