Jag är utbildad hundkonsult och bor med min man och hunden Jedi i Nordsjö i Helsingfors. Jedi är en blandrashund som kom till oss knappt ett år gammal. Jag gör hundkonsultationer hemma hos kunderna i hela Nyland och via webben utan geografiska begränsningar. Mina arbetsspråk är svenska, finska och engelska.

Varje hund är en individ. Därför vill jag lära känna hunden som helhet, fysiskt och mentalt. Hundens beteende påverkas alltid av hur den mår. Jag försöker också beakta ägarens situation och genomföra eventuella förändringar på hela familjens villkor.

Träningen går på hundens villkor, genom positiv förstärkning. Idén är att lära hundens familj att träna sin hund positivt och effektivt, och bygga upp en bättre relation mellan hund och ägare och utveckla förtroende dem emellan. Av den här orsaken föredrar jag hembesök, där träningen från början kan anpassas efter hemmet, närmiljön och familjen.

Erfarenhet och utbildning

I Finland kan vem som helst arbeta som hundtränare utan några som helst behörighetskrav. Min grundutbildning till hundkonsult fick jag vid Borgå folkakademi 2015. Det är en ettårig heltidsutbildning. Utöver att man specialiserar sig på att träna hundar lär man sig om hundens hälsa, genetik, näringslära, historia och djurens etologi.

Efter hundkonsultutbildningen har jag fortsatt studera. Jag har deltagit i ett otal föreläsningar, läst branschlitteratur om hundar och beteendevetenskap, lyssnat på topptränares och forskares podcasts och webbinarier.

Efter min examen har jag hjälpt hundägare med hundrelaterade utmaningar. Först mera slumpvis, senare på regelbunden basis. Och jag har mött många nöjda kunder. Jag har bl.a. jobbat med följande slags utmaningar: reaktivitet/aggression, separationsrelaterade problem, rädsla, rumsrenhetsproblem, rescuehundar, hundar som har bytt hem, valpfostran och mycket annat.

Jag tränar ständigt med min egen hund. Det känns viktigt att utveckla och upprätthålla både vår relation och mina egna färdigheter. Jag har också fått träna andra djur och det vill jag fortsätta med. Lärandet tar aldrig slut och alltid stöter man på sådant man vill lära sig med om.

Teoretisk utbildning

  • Hundkonsult 2015
  • Kiva Käsittelijä – frivillig hantering 2022
  • Lösningsbetonad arbetshandledning 2012
  • Samhällspedagog (YH) 2023

I Finland utbildas också djurtränare (YE) med metoder som motsvarar dagens vetenskap, dvs. närmast positiv förstärkning. Hundkonsult- och djurkonsultutbildningen är alltså jämförbara men hundkonsulten tränger  djupare in i uttryckligen hunddjurets liv, medan djurtränarna lär sig mera allmänt om djurträning.

När du överväger vilket slags tränare du ska anlita, välj någon av dessa två. I vårt land verkar kompetenta tränare som också har studerat utomlands. Se till att utbildningen grundar sig på positiv förstärkning, som är den metod som stöds av forskningen.

Mina målsättningar

Jag vill vara en tolk mellan människa och hund. Mitt mål är att hjälpa dem att förstå varandra. En vanlig hundägare kanske tänker att träning och anlitande av en hundtränare bara är för dem som sysslar med någon särskild gren eller som vill finna specifika effekter tillsammans med hunden. Jag är av annan åsikt.

Man måste kunna leva i tio år tillsammans med sin hund, ibland till och med längre. Om relationen och kommunikationen inte fungerar kan tränaren finna sätt att reparera relationen. Tränaren kan också hjälpa till med att från första början skapa en god relation. Ägaren får verktyg för att förutse kommande utmaningar och klara av dem, samtidigt som hen hela tiden bevarar en god relation till hunden. Jag vill möjliggöra en smidig och trevlig vardag för både hunden och dess familj.